RSS

E 13, fugiți …..

13 aug.

13Fugiți, ascundeți copiii și femeile, trageți obloanele și nu mai ieșiți din casă, faceți două cruci și săriți într-un picior și veți scăpa de ghinion.

N-am fost niciodată superstițios, însă mi se pare amuzant uneori cum lumea atribuie superstiții anumitor zile, doar pentru ca s-a întâmplat ceva în acea zi. Dacă e să ne luăm după acest algoritm fiecare zi ar trebui să fie una ghinionistă. În fiecare zi are loc un eveniment tragic.

Există un număr al naibii de ghinionist, nu zic care ca nu cumva să îmi aducă ghinion, ce asociat cu ziua de marți sau vineri este fatal. Ok .. nu mă mai ascund, știți cu toții despre ce număr vorbesc …. și anume treisprezece, 13, XIII …

Dar cum a apărut această nebunie a numărului și a zilelor ghinioniste?

Probabil că sunt o mulțime de povești de ce numărul 13 e ghinionist, însă povestea care o știu eu pare să fie cea originală, fiindcă după întâmplarea ce urmează să v-o zic 13 era doar un alt număr ca oricare altul. Deci, a fost odată ca niciodată:

Pe la începutul milenului trecut, pe undeva prin secolul XIV, un ordin de cavaleri care aveau o bogăție uriașă. Acest ordin de cavaleri se numea al Templierilor. Aveau atât de mulți bani încât au devenit un fel de bancheri pentru burghezie, împrumutându-l cu mulți bani până și pe regele Franței din acea perioadă Philip al IV-lea. Erau multe certuri între cavaleri și Papă, între cavaleri și rege și într-un final după ce te cerți cu atâta lume sus-pusă, indiferent câți bani ai ți-o iei pe coajă. Pe 13 octombrie 1307( culmea era vineri, dar discutăm și despre asta) regele Franței arestează sute de cavaleri templieri în frunte cu Jacques de Molay, marele maestru al ordinului. Cavalerii sunt torturați, acuzați de venerare a diavolului … un scandal întreg pe care tabloidele vremii de azi l-ar acoperi ani de zile.

Cam asta e povestea cu numărul 13. Faptul că într-o zi de 13 sute de oameni au fost acuzați, torturați și uciși doar pentru că un lider al unei țări avea o problemă personală cu ei a transformat ziua de 13, numărul de 13 inclusiv într-un număr acoperit de o aură misterioasă a ghinionului.

Vă spunea mai sus că întâmplarea a avut loc într-o vineri și de aceea superstiția cu vineri 13. Alte guri rele spun că ghinionul marcat de vineri ar fi din cauza că aceasta e ziua în care Iisus a murit pe cruce și de aceea ce zi cu ghinion. Dar dacă Fiul a sfințit crucea când a murit pe ea, n-ar fi trebuit să sfințească și ziua?

Legat de ziua de marți că ar fi ghinionistă cu cele trei ceasuri rele, această zi este mai mult în cultura europeană, mai ales în Grecia și în Spania. De ce? Fiindcă într-o zi de marți a căzut Constantinopolul, marcând hegemonia arabilor asupra celor două țări pentru o perioadă mult prea îndelungată.

Din cauza asta avem noi ghinion. Datorită unor evenimente, ce întâmplător au avut loc vineri sau marți, sau într-o zi de 13. Holocaustul a început pe 30 ianuarie odată cu numirea lui Hitler în funcția de cancelar. Să o socotim și pe asta ca zi cu ghinion?

Din punctul meu de vedere, ghinion, noroc, soartă și destin sunt cuvinte folosite ca scuză. Norocul ți-l faci cu mâna ta, spune o vorbă din bătrâni. Și într-adevăr, a fost ghinion pentru de Molay și ai săi … însă asta înseamnă că trebuie neapărat să avem și noi?

Acum dacă v-a plăcut articolul, și dacă vreți să scăpați de ghinion, trebuie să îi dați un share. Eu nu sunt sigur de asta, dar voi vă asumați riscul?

Reclame
 

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: