RSS

Caut colaboratori …. adică voluntari!!

14 iun.

VoluntariatStați liniștiți, nu caut eu nimic, însă am văzut o mulțime de anunțuri de genul: Caut colaboratori și în textul anunțului te anunță că este o colaborare de tip voluntariat, unde poți adăuga experiența în CV. Și acesta e cam singurul avantaj … că poți să îți treci că ai muncit sclav pentru cineva, însă tu de fapt ai făcut „voluntariat”.

Oamenii care scriu acesta anunțuri probabil nu știu ce înseamnă noțiunea de voluntariat sau n-au făcut voluntariat în viața lor.

Voluntariatul înseamnă în primul rând să lucrezi pentru o cauză în care crezi. Faci voluntariat fiindcă empatizezi cu organizația respectivă, problema, proiectul (de la caz la caz). Poți să faci voluntariat pentru o mulțime de cauze. Dar nu poți să faci voluntariat doar pentru ca să pui ceva la un CV.

Da, din voluntariat nu câștigi nimic material, însă după cum spuneam mai sus faci voluntariat pentru că te identifici cu o anumită cauză.

Și astfel de anunțuri, diluează și mai mult noțiunea șubredă a voluntariatului în România. Foarte puțini oameni fac voluntariat în țara noastră. Ar face mai mulți probabil, dar „nu se câștigă nimic”. Pe deasupra, voluntarii sunt priviți ca niște proști care au prea mult timp liber. Ei sunt ăia fraieri care fac treabă pe degeaba. Dar dacă n-ar fi fraierii ăștia care fac voluntariat, pădurile ar geme de gunoaie, o mulțime de oameni n-ar primi ajutorul de care au nevoie, studenții și elevii n-ar mai avea reprezentare și multe, multe alte exemple care nu îmi vin acum în minte.

Feriți-vă de astfel de oameni care se folosesc de voluntariat, doar fiindcă sunt prea leneși să intruiască câțiva oameni pentru acele posturi prin intershipuri.

Voluntariat înseamnă în primul rând să faci ceea ce îți place, să o faci fără să ai nimic de câștigat. Voluntariatul înseamnă să lupți pentru ceea ce crezi și înseamnă să faci lumea loc mai bun pentru tine și pentru cei din jur.

Nu mai întinați aceste valori doar fiindcă aveți nevoie de oameni în proiectele voastre din care voi vreți să scoateți bani pe munca altora. Voluntariatul nu presupune asta.

Voi ce părere aveți despre folosirea noțiunii de voluntariat în asemenea anunțuri?

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe iunie 14, 2013 în D'ale lui Ștefan

 

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: