RSS

De ce băieții poartă albastru și fetele roz?

03 iun.

Trăim într-o lume a stereotipurilor unde, paradoxal, încercăm se ne încadrăm într-un anumit stereotip al unei categorii sociale, doar fiindcă vrem să fim acceptați de cei din jur. Așa blondele sunt …. blonde, bărbații sunt porci, femeia trebuie să fie la cratiță, la meciurile de fotbal se înjură și se sparg seminte, tinerii din ziua de azi sunt proști și nesimțiți, politicientii fură, românii sunt cea mai nașpa nație din univers și stereotipurile continuă.

Însă dilema ce vreau să o dezbat astăzi este de ce băieții poartă albastră iar fetele roz? Nu mi-am dat seama de acest lucru niciodată. Și dilema asta n-o am doar eu … priviți mai jos revolta unei fetițe de 5 ani.

Până și un copil de 5 ani își dă seama cât de retardat e acest stereotip, ca toate stereotipurile de altfel, însă noi mergem mai departe cu ele.

Legat de stereotipul albastru/roz mi-am adus aminte de un banc pueril și sec dar care se potrivește ca nuca în perete fix în mijlocul articolului.

Doi bebeluși la maternitate purtau o discuție
-Și tu știi ce ești?, întreabă unul dintre ei?
-Cum adică?
-Adică dacă ești fetiță sau băiețel?
-Sigur că știu, răspunde cu un zâmbet larg. Sunt băiețel!
-De une știi asta?
-M-am uitat sub pătură….
-Și ce ai văzut?
-Că am șosețele albaste.

Amuzant, sau nu, caracterizează perfect tipul de stereotip al societății în care trăim.

Cu toate astea, nu tot timpul a fost așa. Dar lumea s-a dat peste cap și s-au inversat treburile.

Rozul a început ca o culoare asociată masculinității, fiind o considerată ( așa și cum este de fapt) o variație de roșu, culoare ce se știe a fi un simbol al puterii. Prin 1914, Sunday Sential ( un ziar american) sfătuia mamele mai convenționale să își îmbrace băieții în roz și fetițele în albastru. Totul s-a dat peste cap, ca multe altele de altfel, după Al Doilea Război Mondial când au început mișcările de egalitate între sexe și s-a modificat asocierea culorilor pentru fiecare sex în parte.

Lucrul acesta l-am aflat de pe site-ul http://www.jeongmeeyoon.com, unde găsim un proiect foarte mișto cu fotografii de camere de copii ( roz și albastre desigur fiindcă proiectul se numește Pink and Blue Project).

De ce poarte fetițele roz și băiețeii albastru? Dintr-un cauza reclamelor și a marilor companiilor. După ce au început mișcările feministe cu egalitatea sexelor, companiile au intrat pe fir și au dat lumea peste cap. Cu toții asociem în ziua de azi rozul cu feminitatea și albastru cu masculinitatea. Din cauza păpușilor Barbie, rozul a fost distrus pentru totdeauna pentru bărbați, cu toate că odată, într-un secol nu prea îndepărtat, rozul era o culoare recomandată bărbaților.

Mulțumim Barbie fiindcă ai distrus culoarea roz pentru bărbați.

Și ca o concluzie generală, priviți imaginea de mai jos ce am găsit-o pe deviantart.

De ce baietii poarta albastru si fetele roz?

 

Reclame
 
 

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: